Blog 17-11-2017

Vandaag was het dan zover, een gezamenlijke oefenochtend met als gast Ben Bouman.
Na samen ingespeeld te zijn nam Ben Bouman het over en hij behandelde een aantal onderwerpen die vanuit de deelnemers zelf naar voren kwamen.
Ademhaling: Nou dat hebben ze geweten 🙂 het was even schrikken toen hij vroeg of iedereen die dat kon wilde gaan staan. Hij doorliep in 4 stappen hoe je kon voelen of je goed aan het ademen was en legde het daarna op een begrijpelijke manier verder uit. Ook deed hij de nodige oefeningen met de groep, sommigen stonden verbaast van zichzelf dat ze zo goed konden meekomen.
NB: Hetzelfde heb ik keer ondervonden met Ben, het hele verhaal lees je hier.
Ook behandelde hij het ” ontspannen” spelen en de invloed daarvan op je ademhaling en  je toon. Over toon (klank) heeft hi ookj de nodige dingen verteld en deze laten horen aan de hand van de klinkers E – A – O – U/Uh – Huh/HoH. Het was duidelijk wat de invloed is op je geluid tijdens het spelen. Het spelen op een “enkel” gaatje en zelfs het buigen van een noot zijn ook een beetje behandeld. De tijd was gewoon veel te kort om al deze zaken te verdiepen maar hij nam de deelnemers actief mee in het ervaren ervan en vaak lukte het ook gewoon na een paar keer, super.
Over mondharmonica technieken heeft hij veel verteld en deze laten horen en waar mogelijk deze ook samen met de deelnemers geoefend.
Vervolgens heeft hij wat verschillende mondharmonica’s laten horen zoals een Low en Low Low mondharmonica en de Chromatische mondharmonica.
Ter afsluiting heeft hij met gebruikmaking van een Blues backingstrack laten horen wat je met verschillende harmonica’s tijdens een optreden kan doen.
Het was een zeer inspirerende ochtend en  iedereen heeft ervan genoten. Het vakmanschap en enthousiasme van Ben maakte dat alle deelnemers weer zeer gemotiveerd verder gaan, alleen moeten ze het volgende week weer met mij doen 🙂
Het was veel informatie maar er is weer genoeg stof om de komende oefenochtenden mee verder te gaan.
Ben bedankt voor je bezoek en mogelijk volgend jaar opnieuw, je bent welkom!

Ademhalingsoefeningen met Ben Bouman