Introductie over Mondharmonica Therapie

Introductie over mondharmonicatherapie
De mondharmonica is het enige instrument waarop je zowel in- als uitademend speelt. Wat een geweldige manier om te trainen hoe je beter kunt ademen, bedachten Amerikanen Dennis Bucko en David Barrett. Deze speelse manier van oefenen heeft hetzelfde effect als oefeningen die longpatiënten thuis doen op oefenapparaten. Maar het is wel een stuk leuker.

Therapeutisch instrument
De mondharmonicatherapie (MHT) is in 2001 ontstaan in San Jose, Californië (USA).
Plastisch chirurg Dennis Bucko en harmonicaleraar David Barrett introduceerden de mondharmonica als oefenmiddel voor longpatiënten. Bucko speelde al gitaar toen hij harmonicalessen nam bij Barrett. Zo kwam hij op het idee om de mondharmonica in te zetten als therapeutisch instrument.

Leuke manier om te oefenen
In het El Camino ziekenhuis in Silicon Valley ging de eerste groep van start met mondharmonicatherapie (Better Breathing Groups). De therapie hielp om patiënten op een leuke manier aan het oefenen te krijgen. De resultaten en reacties van de deelnemers waren zeer positief. David Barrett heeft hier een boek over geschreven: Harmonica for fun & health (alleen in de Engelse taal verkrijgbaar).

Ook in Nederland mondharmonicatherapie
Eind 2004 introduceerde Jervis Groeneveld in samenwerking met longarts Roland Stallaert de mondharmonicatherapie in Nederland, in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Beiden waren geïnspireerd door de resultaten van Bucho en Barrett in de Verenigde Staten. De groep in Hoorn is nog steeds actief.

Steeds meer MHT-groepen
In de jaren daarna startten op diverse andere locaties oefengroepen, onder meer in Assen, Leeuwarden, Breda, Rotterdam en Leiden. Sinds 2014 is er ook in Almere een groep. Nog steeds komen er regelmatig nieuwe groepen bij.
Kijk voor een compleet overzicht op de website van MHT Nederland.

Licht en betaalbaar
De Mondharmonica is een klein, licht en betaalbaar instrument. Veel longpatiënten hebben een slechte lichamelijke conditie. Het vasthouden van dit kleine, lichte instrument is in de meeste gevallen geen probleem. Je kunt een mondharmonica eenvoudig thuis onderhouden en schoonmaken.

C- en G-stemming
Bij de MHT-groepen speel je op een 10-gaats diatonische mondharmonica in de C-stemming.
Later gebruiken we ook een harmonica in G. Deze klinkt warmer (lager) en is iets zwaarder te bespelen. Dat maakt hem geschikt om de ademhalingsoefeningen (het spelen van de melodieën) tot een hoger (oefen)niveau te brengen.

Geen voorkennis nodig
Als je mee wilt doen aan een MHT-groep heb je geen voorkennis van muziek nodig. De noten die je moet spelen staan in een tabulatuur. Hier bestaan verschillende manieren voor. De docent legt je uit hoe het werkt. Vaak is het een kwestie van cijfers in combinatie met tekens (+ of -) of een pijltje naar boven of beneden, zodat je weet of je moet in- of uitademen.

Patiënt wordt muzikant
We beginnen met het spelen over meerdere gaatjes van de mondharmonica (akkoorden). Spelenderwijs leer je hoe je op één gaatje speelt (enkele noten). Dan gaat de muzikale wereld helemaal voor je open. Op dit simpele instrument kun je duizenden melodieën spelen. Dan ben je geen longpatiënt die aan het oefenen is, maar een muzikant die songs leert!

Vaker oefenen
Wetenschappelijk is niet bewezen dat mondharmonica spelen een verbetering teweeg brengt. De ervaring is wel dat longpatiënten veel meer plezier hebben als ze oefenen met de mondharmonica dan wanneer ze oefenen op de diverse speciale oefenapparaten. Ze pakken thuis ook vaker de mondharmonica dan de genoemde apparatuur.

Plezier met elkaar
De wekelijkse MHT-bijeenkomsten hebben duidelijk ook een sociale functie. Je ontmoet lotgenoten en kunt van elkaar leren. De deelnemers hebben veel plezier met hun instrument en met elkaar. De deelnemende longpatiënten aan de MHT groepen geven aan dat de kracht en controle van de ademhaling is toegenomen. Voor de organisatoren een reden om door te gaan met de bestaande MHT-groepen en nieuwe te starten.