Major Cross harmonica

Enkele jaren geleden zag ik voor het eerst harmonica’s in de Major Cross stemming, ontwikkeld door Tony Eyers. Na even wennen, is dat nu de primaire stemming die ik gebruik. Niet alleen voor Folk tunes maar ook voor mooie “old time” ballads e.d.

Bijzonderheden Major Cross stemming

Tony Eyers (Harmonica Academy) speelt al zijn Fiddle- en Folk tunes op een mondharmonica met deze stemming. Het grote voordeel van deze stemming is dat je iets meer dan twee hele octaven ter beschikking hebt zonder dat je een noot hoeft te “buigen”. Ik weet dat er meer harmonica stemmingen zijn waarbij dit kan maar het mooie van deze stemming is, dat je vanaf gaatje 4, dezelfde opbouw (ligging) van noten hebt als op de normale Richter en/of Paddy Richter stemming. Het enige verschil is dat noten soms verhoogd of verlaagd zijn maar het voelt dus snel bekend. Het principe van deze mondharmonica is, dat deze is gestemd in de z.g. 2e positie. Onderstaand voorbeeld laat zien dat de basis van een mondharmonica in Major Cross Tuning G een mondharmonica in C is. Ben je bijvoorbeeld een melodie aan het uitzoeken, dan loop je niet vast op, noten die “gebogen” moeten worden. De “Grondtoon” van deze mondharmonica is gaatje 2 inademen.

Voor uitleg over deze stemming, kijk eens naar onderstaand filmpje waarin
Tony Eyers zelf de in- en outs van deze stemming uitlegt. (Engels gesproken)

Mondharmonica’s in “Major Cross Stemming” zijn standaard opgenomen in het assortiment van Seydel. Bestellen kun je heel goed doen via Ben Bouman Harmonica’s, Hij loopt de harmonica voor levering altijd nog na, zodat deze nog beter te bespelen is.
Je kunt kiezen uit 3 verschillende niveaus van afstellen. (X-act / X-tra & X-treme).
En ook belangrijk, je krijgt een goede service als er toch iets mee mis mee gaat.

Door de ligging van de noten op deze harmonica heb je de beschikking over meerdere akkoorden (deze klinken wel het mooist op de lagere toonsoorten).
Wil je meer weten over de Major Cross stemming, klik dan op de afbeelding hieronder om naar de speciale “Details & Bijzonderheden” pagina te gaan.