Major Cross Tuning

Al langere tijd speel ik op zowel “Normale” Richter – en “Paddy Richter” gestemde harmonica’s, maar ook steeds vaker op “Major Cross” gestemde harmonica’s . Deze stemming is ontwikkeld door Tony Eyers (Harmonica Academy), hij speelt al zijn Fiddle- en Ierse tunes op een mondharmonica met deze stemming.
Ik heb al enige tijd meerdere van deze mondharmonica’s in mijn bezit maar pakte vaak toch snel weer de “Paddy’s”. De afgelopen periode ben ik steeds vaker op de “Major Cross” harmonica’s gaan spelen en daarmee gaan experimenteren. Om kort te zijn, ik gebruik ze nu behoorlijk veel, je moet ze gewoon doorkrijgen en even uit je comfort zone (willen/durven) stappen. Het grote voordeel van deze stemming is dat je twee hele octaven ter beschikking hebt zonder dat je een noot hoeft te buigen. Ik weet dat er meer harmonica stemmingen zijn waarbij dit kan maar het mooie van deze stemming is, dat je vanaf gaatje 4, dezelfde opbouw (ligging) van noten hebt als op de normale Richter en/of Paddy Richter stemming. Het voelt dus bekend. Het principe van deze mondharmonica is dat de mondharmonica wordt gestemd in de tweede positie van een bepaalde toonsoort. Dit voorbeeld laat zien dat de basis van een harmonica in Major Cross Tuning G een mondharmonica in C is.
Op de onderste 3 gaatjes zijn er 4 aanpassingen/verschoven noten. Dit zijn de benodigde aanpassingen in een toonsoort, in G is dat de F verhoogd is naar F# en gaatje 10 uitademen is de noot een halve noot verlaagd. Op deze manier is de hele mondharmonica gestemd in de toonsoort G. De harmonica is hierdoor super geschikt om snelle Folk tunes te spelen maar je kunt er ook over twee octaven andere muziek op spelen, het speelt best intuïtief, ben je wat aan het uitzoeken van een melodie dan loop je niet vast op, te moeten buigen noten.
Door de ligging van de noten op deze harmonica krijg je ook de beschikking over meerdere akkoorden die je kunt spelen (deze klinken wel het mooist op de lagere toonsoorten).
Kijk eens naar onderstaand filmpje voor uitleg over deze tuning door Tony Eyers.

Mondharmonica’s in ” Major Cross Tuning” zijn standaard opgenomen in het assortiment van Seydel. Bestellen kun je het beste doen via Ben Bouman Harmonica’s, hij loopt ze altijd nog na, zodat ze beter te bespelen zijn. Je kunt kiezen uit 3 verschillende niveaus van afstellen. En ook belangrijk, je hebt er een goede service als er toch iets mee mis gaat.

Onderstaand overzicht van de akkoorden op deze mondharmonica
I
–  2D 3D 4D        II–  4B 5B 6B      III – 3D 4D 5D      IV – 4B 5B 6B
V – 1B 2B 3B  of  4D 5D 6D            VI – 1D 2D 3D