Major Cross Tuning

Al langere tijd speel ik op zowel “Normale” Richter gestemde – en de z.g. ” Paddy Richter” gestemde harmonica’s. Tony Eyers van de Harmonica Academy speelt echter al zijn snelle Fiddle- en Ierse tunes op een mondharmonica met een stemming die hij zelf ontwikkeld heeft, de ” Major Cros Tuning”.
Ik heb al enige tijd twee van deze mondharmonica’s, in D & G, in mijn bezit maar pakte vaak toch snel weer de “Paddy’s”. De afgelopen maand heb ik opnieuw de Major Cross Tuning harmonica’s gepakt en ben daar mee gaan experimenteren. Om kort te zijn, ik gebruik ze nu behoorlijk veel, je moet ze gewoon doorkrijgen en even uit je comfort zone stappen. Het grote voordeel van deze stemming is dat je twee hele octaven ter beschikking hebt zonder dat je een noot hoeft te buigen. Ik weet dat er meer harmonica stemmingen zijn waarbij dit kan maar het interessante van deze stemming is dat je vanaf gaatje 4, voor het grootste deel dezelfde noten hebt als op de bekende Richter en/of Paddy Richter stemming.
Het principe van deze mondharmonica is dat de mondharmonica wordt gestemd in de tweede positie van een bepaalde toonsoort. Dit voorbeeld laat zien dat de basis van een harmonica in Major Cross Tuning G een mondharmonica in C is.
Op de onderste 3 gaatjes zijn er 4 aanpassingen, verschoven noten. De benodigde verhogingen in een toonsoort, in G is dat een F verhoogd naar F#, is aangepast en op gaatje 10 uitademen is de noot een halve noot verlaagd. Op deze manier is de hele mondharmonica gestemd in de toonsoort G. De harmonica is hierdoor super geschikt om snelle Folk tunes te spelen maar je kunt er ook over twee octaven andere muziek op spelen, het speelt best intuïtief, ben je wat aan het uitzoeken van een melodie dan loop je niet vast op afwezige, te moeten buigen, noten.
Door de ligging van de noten op deze harmonica krijg je ook de beschikking over meerdere akkoorden die je kunt spelen. Deze klinken wel het mooist op de lagere toonsoorten.
Mondharmonica’s met ” Major Cross Tuning” worden zijn standaard opgenomen als tuning bij Seydel. Bestellen kan uiteraard heel goed via Ben Bouman Harmonica’s, hij loopt ze altijd nog even na en je hebt en goed service als er toch iets mee mis gaat.

I –  2D 3D 4D        II–  4B 5B 6B      III – 3D 4D 5D      IV – 4B 5B 6B
V – 1B 2B 3B  of  4D 5D 6D            VI – 1D 2D 3D