Marti – Pulmonica

Mijn ervaringen met de Pulmonica. 

Ik moet ’s morgens, maar ook na een eenvoudige inspanning altijd enorm hoesten. Dit gebeurt ook als ik op de vrijdagochtend meedoe bij MHT Almere. 🙁
Door begeleider John werd ik gewezen op de Pulmonica en het effect wat deze op mijn hoesten zou kunnen zijn. Zoals vaak het geval, vastzittend slijm is er bij mij de oorzaak van dat ik zo hoest en en het niet los kan krijgen.

Nadat ik mij op zijn advies goed had ingelezen, o.a. op de site van MHT Nederland en de blog van Aartje, besloot ik een Pulmonica aan te schaffen.
De Pulmonica werd bij Ben Bouman besteld en toen ik deze ontving, via John van MHT Almere, heb ik van hem eerst instructie gekregen. Ook heeft hij wat eenvoudige liedjes voor mij uitgeschreven die ik over een tijdje op de Pulmonica kan spelen.
Zonder deze instructie’s zou ik de Pulmonica mogelijk verkeerd zijn gaan gebruiken. Maar nu, gewapend met aanwijzingen en de waarschuwing om vooral rustig, maximaal een paar minuten per keer, te oefenen, ben ik in juli 2018 begonnen aan dit avontuur.
Ik stel het uitdrukkelijk zo, want in het begin viel het me best zwaar.

Ik begon zoals John me had aangereikt met slechts een paar minuten rustig in en uitademen op de eerste drie gaatjes aan de linkerzijde van de Pulmonica. Dit zijn ook de zwaarst spelende tonen en je merkt dat de trillingen diep doorwerken. De eerste paar keren was ik al snel vermoeid maar merkte wel dat het al direct effect had, het slijm kwam al snel wat los en ik kon het goed ophoesten. Gemotiveerd heb ik daarna op het midden- en hogere gedeelte van de Pulmonica ook nog geprobeerd wat bekende liedjes te spelen. Daardoor is het vastzittende slijm ’s nachts nog meer los gekomen, de waarschuwing van John om niet te lang achter elkaar te spelen is er dus niet voor niets, ik moet niet te veel achter elkaar spelen zo in het begin. Bijkomend is wel het feit dat de Pulmonica ontzettend mooi klinkt, met mooie lage tonen, heel uitnodigend om, gedoseerd, de bekende liedjes ook tussendoor op te spelen.

Ik speel nu onder normale omstandigheden gemiddeld 3 minuten de verschillende oefeningen op de eerste drie gaatjes, zowel ‘ s morgens als ‘ s avonds.

Ook als ik het benauwd krijg en dan vaak piepend moet hoesten en het niet lukt om door te hoesten, pak ik de Pulmonica. Ik ga spelen, gewoon op de eerste drie gaatjes aan de linkerkant, rustig in- en uitademen, meer niet. Meestal, zo na een paar minuten, kan ik dan het slijm wel ophoesten. Waarna ik na een korte tijd het gevoel heb dat ik al weer meer lucht binnen krijg, en met minder moeite productief kan ophoesten.
Ik merk dat ik van het oefenen op de Pulmonica ook rustiger word, ik raak niet meer in paniek als ik het benauwd krijg. Ik kan er nu wat op een effectieve manier iets aan doen.
Na een aantal weken, had ik al het idee dat ik door op de Pulmonica te spelen eenvoudiger het slijm kon ophoesten.

Nu enkele maanden verder, heb ik zelfs het gevoel dat ik in het algemeen minder hoest.
Als ik ‘s nachts wakker word met een piepende hoest en vastzittend slijm dan ga ik even rustig op de Pulmonica spelen en hoest ik het vrij snel weg. Doordat de Pulmonica zo laag klinkt is deze ook niet zo luid, mijn man wordt er niet eens wakker van, wat mij dus geen bezwaarlijk gevoel geeft als ik ’s nachts de Pulmonica gebruik.

Het is gewoon een heel fijn hulpmiddel welke voor mij zeer effectief werkt en het mooiste is dat het in het verlengde ligt van het spelen op de harmonica zoals ik dat bij MHT Almere geleerd heb en waar ik met veel plezier nog wekelijks naar toe ga.

Marti