Turlough O’ Carolan 1670-1738

Turlough O Carolan
Toirdhealbhach Ó Cearbhalláin

O’ Carolan was een Iers componist en rondtrekkende harpspeler ten tijde van de opkomende Barok in Ierland. Hij was de zoon van een ijzergieter maar kreeg op zijn achttiende waterpokken en was als gevolg hiervan voor de rest van zijn leven blind.
Hij was bevriend met een Mrs. MacDermott – Roe, de vrouw van de werkgever van zijn vader, die hem in de leer deed bij een Harpspeler. Zij steunde hem gedurende de drie jaar van zijn opleiding. Ze gaf hem na zijn opleiding als harpspeler geld, een gids, en een paard en zo begon O’ Carolans carrière als rondtrekkende harpspeler/componist.
Hij staat in Ierland bekend als een groot nationaal kunstenaar. Zijn muziek stamt uit een oeroude traditie van Keltische harpmuziek, hij accumuleerde moderne barokvormen in zijn hoogst persoonlijke, originele melodieën. Veel van zijn liederen zijn opgedragen aan zijn persoonlijke beschermheren en vrouwen uit de clans die toentertijd nog over het land heersten. Al zijn werk bevat harp partituren, die vaak slechts voor dit ene (diatonische) instrument zijn geschreven. Het betreft voornamelijk Ierse liederen, waarvan er slechts één in het Engels is geschreven. Gelukkig zijn veel partituren bewaard gebleven.
Bron: Encyclopaedia Britannica

Via de link hieronder kom je op een pagina met O’ Carolan tunes.
Je kunt er de verschillende nummers meteen beluisteren.

De melodieën van Turlough O’ Carolan