Werken met ABC notatie

Uitleg over het werken met ABC het notatiesysteem.

In dit document leg ik zo duidelijk mogelijk uit hoe je met name Folk nummers kunt zoeken om verder te gebruiken, om na te spelen, als notatieschrift uit te printen of of als ABC bestand verder te gebruiken. Het merendeel van de bronnen zijn in het Engels, maar dat is gelukkig voor de meesten van ons geen probleem. Het werken met de ABC notatie is voor mij de manier om een mooi repertoire op te bouwen voor mijn Ierse tunes.

Loop je tegen bepaalde zaken aan of ben ik niet duidelijk genoeg, mail me dan met je vraag en ik zal proberen deze te beantwoorden.

Voorbeeld:
Je hebt een nummer gehoord wat je wilt spelen of je kwam het tegen op YouTube.
Ga dan b.v. naar http://abcnotation.com/
Noot: er zijn overigens nog veel meer bronnen, kijk maar eens onder Links op mijn site.

Ik gebruik voor de verdere uitleg het bekende Ierse nummer “Speed de Plough”.
Type dat in en na het vinden van het nummer, ga naar de “tune page”

Je komt dan in onderstaand scherm

Hier zie je het volgende.

  • De naam van het nummer en nog enkele doorklik mogelijkheden
  • Een afspeel mogelijkheid, je krijgt een midi weergave van het nummer in de toonsoort waarin het nummer is genoteerd. Speel je op gehoor dan kan dit je al genoeg helpen om het nummer te leren spelen.
  • Het nummer in het normale notatieschrift.
    Noot: normaal zie je alleen de melodielijn in slechts enkele gevallen zijn ook de akkoorden genoteerd.
  • Het nummer in ABC notatie. Voor uitleg hiervan zie: http://www.lesession.co.uk/abc/abc_notation.htm

Wil je het normale notenschrift uitprinten voor b.v. een bevriende muzikant, kopieer en plak dan de ABC notatie in het invulscherm op: http://mandolintab.net/abcconverter.php
Hier kun je eenvoudig de notatie transponeren en uitprinten als PDF of afbeelding.

Ander voorbeeld van het gebruiken van ABC notatie voor verdere verwerking is met het Freeware programma https://musescore.org/nl  Het programma heeft een ABC plug-in zodat je na het inlezen, de notatie verder kunt bewerken en op verschillende manieren kunt opslaan. Ook is het mogelijk om de melodie hoorbaar te maken en op te slaan. Het is echt een programma wat het waard is om op je computer te zetten en te gaan gebruiken.

Belangrijk: ik bewaar de ABC notatie altijd gewoon als tekst bestand (. Txt of .Text) dat maakt het eenvoudiger om ze te bekijken en eventueel een enkel nummer uit een collectie te selecteren of juist een collectie samen te stellen voor verder gebruik. Je kunt een enkel nummer ook met de extensie . ABC bewaren, maar dan kun je het alleen met een speciaal ABC programma bekijken en/of beluisteren. Een goede keus is dan bijvoorbeeld het programma Easy ABC.

Wil je een ABC nummer als . Txt of . Text bewaren, dan zijn er twee veel gebruikte manieren.
Kopieer de hele ABC notatietekst.

Werk je met MS Windows:
Open het MS Windows Kladblok (niet MS Word) en plak de hele ABC notatie in het kladblok en sla het op als naamvanhetnummer . TXT
Wil je het opslaan als ABC bestand omdat je het als zodanig nodig hebt, ga naar de verkenner en verander daar de extensie van het bestand in naamvanhetnummer. ABC

Werk je op een MAC:
Open Finder, klik op de naam van het bestand en verander daar de naam en/of existentie
in naamvanhetnummer. Text of . ABC afhankelijk van je behoefte.

Zelf gebruik ik geen speciale programma’s meer om de ABC notatie te kunnen bekijken/verwerken. Ik gebruik alleen nog het Freeware programma MuseScore om de ABC om te zetten naar notenschrift en bewerk het daar verder.

Ik hoop dat je, met wat er in dit document staat, genoeg informatie hebt om te gaan experimenteren met ABC notatie. Veel speelplezier.

John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.